Gdyby tak okazało się, że jedna szklanka soku dziennie może poprawić samopoczucie i zdrowie?
Wyciskarka Tak właśnie się dzieje, jeśli dbamy o regularność i codzienne spożywanie soków. Wystarczy jedynie przygotowywać je z różnych owoców i warzyw, aby dostarczać szereg witamin, minerałów i pierwiastków, niezbędnych dla zrównoważonego funkcjonowania organizmu, aby poczuć zmianę samego siebie.
Przypływ sił witalnych, uśmiech i chęć niesienia pomocy dla innych.
Jakość naszego życia w dużej mierze zależy od naszych nawyków. Czynności podejmowane każdego dnia w długim horyzoncie czasowym wpływają na naszą osobowość, samopoczucie, a nawet podejmowane decyzje. Jeśli zdecydujemy się zaadaptować pozytywny nawyk codziennego wypijania szklanki zdrowego soku to możemy być pewni, że nie pożałujemy.
Przygotowywanie soków w domowym zaciszu stało się ostatnimi czasy bardzo popularne. To przez wzgląd na dużą poprawę zdrowia, jaką obserwują regularnie z tych dobrodziejstw korzystający. Niezależnie od tego czy korzystają oni z wyciskarki czy z sokowirówki.
A co jest lepsze w działaniu i bardziej efektywne? O tym w niniejszym wpisie.
Poznajmy różnicę – sokowirówka…
Sokowirówka to podstawowy element wyposażenia niemal każdej kuchni. To proste rozwiązanie technologiczne, które pozwala wyciskać sok z różnych owoców i warzyw. Urządzenie bazuje na obecności wirującego sita, którego ścianki posiadają mikrootwory, a na jego dnie znajdują się niewielkie ostrza. W trakcie pracy sokowirówki, sito obraca się z prędkością 6000-12000 obrotów/min. w zależności od modelu, generując siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec, znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki.
Proces działania rozpoczyna się w momencie włożenia do sokowirówki np. kawałka pomarańczy, który degradowany jest przez ostrza, wirujące razem z sitem i ścierane na jednolitą masę. Dalej, miąższ dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory. Tak wyciśnięty sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia, a pozostały miąższ zostaje usunięty przez otwór wsadowy.
Sok powstający w sokowirówce charakteryzuje się klarowną i rzadką konsystencją. Posiada znacznie mniej składników odżywczych i minerałów, niż sok przygotowywany w wyciskarce. Nie jest on bowiem w stanie efektywnie wydobywać substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Jest to widoczne w momencie tworzenia się dużej warstwy piany osadzonej na powierzchni.
… a wyciskarki!
Wyciskarki do soku to w większości urządzenia wolnoobrotowe, które wykorzystują do wyciskania soku siłę miażdżenia. Działają wieloetapowo, opierając swoje działanie przede wszystkim na wytrzymałym wałku ślimakowym. Obraca się on zazwyczaj z prędkością 70-120 obrotów na minutę, co zabezpiecza przed zapowietrzaniem i nagrzewaniem się soku.
Proces tworzenia soku rozpoczyna się od miażdżenia i wyciskania owoców lub warzyw, aby przerwać włókna i ściany komórkowe miąższu. Następnie dochodzi do wydobycia soku ze zmiażdżonego miąższu poprzez silne wyciskanie, dzięki czemu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. W efekcie powstaje sok ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi, który zostaje odsądzony przez sito, a następnie skierowany do podstawionego naczynia.
Sok przygotowany w wyciskarce cechuje się gęstszą i bardziej klarowną konsystencją, aniżeli ten uzyskiwany w sokowirówce. Jednocześnie posiada więcej minerałów i składników odżywczych, dzięki bardziej skoncentrowanemu procesowi wyciskania i miażdżenia owoców, oraz warzyw. To jednak nie jedyne atuty wyciskarki. Do takowych zaliczyć możemy także znacznie szerszy zakres działania, które wyciskarka może podjąć, włącznie z tym, że radzi sobie doskonale z różnymi rodzajami owoców, warzyw i ziół. Część urządzeń posiada również opcje mielenia, robienia musów, przecierów, dżemów i sorbetów. Wyciskarka jest również znacznie łatwiejsza w użytkowaniu i czyszczeniu. Posiada niewiele elementów, prostą budową i intuicyjny montaż.
Różnice… także w cenie
Jakość zazwyczaj idzie w parze z ceną. Nie inaczej jest w przypadku sokowirówek i wyciskarek. Te pierwsze są znacznie tańsze. Dostępną są w sprzedaży w cenie nawet 100zł. Zazwyczaj jednak oscylują wokół 300-500zł. Wybór wśród wyciskarek jest znacznie mniejszy. Ceny renomowanych marek (np. Hurom, BioChef, Kuving) wahają się między 1000, a 2000zł, w zależności od tego czy wybieramy model pionowy, czy poziomy, oraz jakiej wielkości jest otwór na owoce i warzywa.
Dla kogo zatem sokowirówka?
Dla osób, które chcą przygotowywać tradycyjne soki z popularnych owoców i warzyw, nie koncentrując się przy tym nadmiernie na konsystencji soku i jego zawartości odżywczej, a także dla osób, które planują korzystać z urządzenia jedynie okazjonalnie.
Dla kogo, więc wyciskarka?
Dla osób, którym zależy na jakości wyciskanego soku i zawartości składników odżywczych. To rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą regularnie korzystać z dobrodziejstw wyciskarki, a także eksperymentować i tworzyć wymyślne smaki wieloowocowe.
Wyciskarka, a sokowirówka – czym się różnią?
Wyciskarka, a sokowirówka – czym się różnią?
Wyciskarka a sokowirówka czym się różnią?
Gdyby tak okazało się, że jedna szklanka soku dziennie może poprawić samopoczucie i zdrowie?
Wyciskarka Tak właśnie się dzieje, jeśli dbamy o regularność i codzienne spożywanie soków. Wystarczy jedynie przygotowywać je z różnych owoców i warzyw, aby dostarczać szereg witamin, minerałów i pierwiastków, niezbędnych dla zrównoważonego funkcjonowania organizmu, aby poczuć zmianę samego siebie.
Przypływ sił witalnych, uśmiech i chęć niesienia pomocy dla innych.
Jakość naszego życia w dużej mierze zależy od naszych nawyków. Czynności podejmowane każdego dnia w długim horyzoncie czasowym wpływają na naszą osobowość, samopoczucie, a nawet podejmowane decyzje. Jeśli zdecydujemy się zaadaptować pozytywny nawyk codziennego wypijania szklanki zdrowego soku to możemy być pewni, że nie pożałujemy.
Przygotowywanie soków w domowym zaciszu stało się ostatnimi czasy bardzo popularne. To przez wzgląd na dużą poprawę zdrowia, jaką obserwują regularnie z tych dobrodziejstw korzystający. Niezależnie od tego czy korzystają oni z wyciskarki czy z sokowirówki.
A co jest lepsze w działaniu i bardziej efektywne? O tym w niniejszym wpisie.
Poznajmy różnicę – sokowirówka…
Sokowirówka to podstawowy element wyposażenia niemal każdej kuchni. To proste rozwiązanie technologiczne, które pozwala wyciskać sok z różnych owoców i warzyw. Urządzenie bazuje na obecności wirującego sita, którego ścianki posiadają mikrootwory, a na jego dnie znajdują się niewielkie ostrza. W trakcie pracy sokowirówki, sito obraca się z prędkością 6000-12000 obrotów/min. w zależności od modelu, generując siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec, znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki.
Proces działania rozpoczyna się w momencie włożenia do sokowirówki np. kawałka pomarańczy, który degradowany jest przez ostrza, wirujące razem z sitem i ścierane na jednolitą masę. Dalej, miąższ dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory. Tak wyciśnięty sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia, a pozostały miąższ zostaje usunięty przez otwór wsadowy.
Sok powstający w sokowirówce charakteryzuje się klarowną i rzadką konsystencją. Posiada znacznie mniej składników odżywczych i minerałów, niż sok przygotowywany w wyciskarce. Nie jest on bowiem w stanie efektywnie wydobywać substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Jest to widoczne w momencie tworzenia się dużej warstwy piany osadzonej na powierzchni.
… a wyciskarki!
Wyciskarki do soku to w większości urządzenia wolnoobrotowe, które wykorzystują do wyciskania soku siłę miażdżenia. Działają wieloetapowo, opierając swoje działanie przede wszystkim na wytrzymałym wałku ślimakowym. Obraca się on zazwyczaj z prędkością 70-120 obrotów na minutę, co zabezpiecza przed zapowietrzaniem i nagrzewaniem się soku.
Proces tworzenia soku rozpoczyna się od miażdżenia i wyciskania owoców lub warzyw, aby przerwać włókna i ściany komórkowe miąższu. Następnie dochodzi do wydobycia soku ze zmiażdżonego miąższu poprzez silne wyciskanie, dzięki czemu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. W efekcie powstaje sok ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi, który zostaje odsądzony przez sito, a następnie skierowany do podstawionego naczynia.
Sok przygotowany w wyciskarce cechuje się gęstszą i bardziej klarowną konsystencją, aniżeli ten uzyskiwany w sokowirówce. Jednocześnie posiada więcej minerałów i składników odżywczych, dzięki bardziej skoncentrowanemu procesowi wyciskania i miażdżenia owoców, oraz warzyw. To jednak nie jedyne atuty wyciskarki. Do takowych zaliczyć możemy także znacznie szerszy zakres działania, które wyciskarka może podjąć, włącznie z tym, że radzi sobie doskonale z różnymi rodzajami owoców, warzyw i ziół. Część urządzeń posiada również opcje mielenia, robienia musów, przecierów, dżemów i sorbetów. Wyciskarka jest również znacznie łatwiejsza w użytkowaniu i czyszczeniu. Posiada niewiele elementów, prostą budową i intuicyjny montaż.
Różnice… także w cenie
Jakość zazwyczaj idzie w parze z ceną. Nie inaczej jest w przypadku sokowirówek i wyciskarek. Te pierwsze są znacznie tańsze. Dostępną są w sprzedaży w cenie nawet 100zł. Zazwyczaj jednak oscylują wokół 300-500zł. Wybór wśród wyciskarek jest znacznie mniejszy. Ceny renomowanych marek (np. Hurom, BioChef, Kuving) wahają się między 1000, a 2000zł, w zależności od tego czy wybieramy model pionowy, czy poziomy, oraz jakiej wielkości jest otwór na owoce i warzywa.
Dla kogo zatem sokowirówka?
Dla osób, które chcą przygotowywać tradycyjne soki z popularnych owoców i warzyw, nie koncentrując się przy tym nadmiernie na konsystencji soku i jego zawartości odżywczej, a także dla osób, które planują korzystać z urządzenia jedynie okazjonalnie.
Dla kogo, więc wyciskarka?
Dla osób, którym zależy na jakości wyciskanego soku i zawartości składników odżywczych. To rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą regularnie korzystać z dobrodziejstw wyciskarki, a także eksperymentować i tworzyć wymyślne smaki wieloowocowe.