Sezon letni to okres, w którym możemy wykorzystać możliwości, jakie dają nam sezonowe owoce – porzeczki, maliny, czereśnie, wiśnie czy brzoskwinie. To bogactwo witamin i minerałów, które regularnie dostarczane do organizmu zapewniają mu najwyższy poziom witalności i bardzo pozytywny wpływ na samopoczucie. Pozwalają również osiągnąć wewnętrzną równowagę, bilansując niekorzystny wpływ, jaki wywiera duża ilość pożywienia, którą spożywamy na co dzień. To w większości pokarmy zakwaszające organizm. Regularne spożywanie sezonowych owoców pozwala uzyskać równowagę kwasowo-zasadową.
Dlaczego warto właśnie wyciskać soki?
To bardzo prosta w przygotowaniu formuła, która pozwala dostarczyć pełnię składników odżywczych do organizmu. Wyciskanie soku za pomocą profesjonalnej wyciskarki nie zajmuje wiele czasu. Zazwyczaj to kilka minut i możemy cieszyć się zdrowym napojem. Dużym atutem tego rozwiązania jest również możliwość mieszania smaków ze sobą i tworzenia własnych połączeń. Dzięki temu połączysz maliny z borówkami i wiśnie z czereśniami, tworząc niepowtarzalny smak.
Z których owoców warto wyciskać sok?
Czereśnie i wiśnie
Jednym z najlepszych rozwiązań jest przygotowywanie soku z wiśni i czereśni. Owoce te zawierają bowiem mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak potas, wapń, witamina C, A, K, B6. Pozwalają chronić i wspomagać pracę układu krążenia, hamują procesy starzenia i zabezpieczają przed nowotworami.
Przygotowanie soku z wiśni i czereśni wymaga sporo przygotowań. W pierwszej kolejności bowiem owoce te należy wydrylować, czyli usunąć pestki przed wyciskaniem. Pestki tych owoców zawierają kwas pruski, który jest szkodliwy dla zdrowia. Spożycie jednej pestki zazwyczaj nie wiąże się z problemami zdrowotnymi, jednakże wypicie soku, w którym razem z owocami wyciśniętych zostało 20-30 takich pestek może wiązać się z bardzo poważnymi konsekwencjami. Oprócz aspektów zdrowotnych, pestki mogą uszkadzać części wyciskarki i w efekcie skracać jej żywotność.
Wiśnie i czereśnie mogą być wyciskane razem lub osobno. Można do soku dołożyć także inny owoc np. melon, lub listek mięty, który stworzy z prostego soku niezwykle orzeźwiający napój.
Truskawki, jagody, maliny i porzeczki
Wszystkie te drobne owoce są skarbnicami wielu witamin i minerałów. Charakteryzują się one bardzo dużym potencjałem oksydacyjnym. Są również bardzo dobrym źródłem witaminy C. Chronią organizm przed nowotworami, miażdżycą i opóźniają procesy starzenia.
Dużym atutem tych owoców w procesie wyciskania jest brak niejadalnych pestek. Nie wymagają one zatem kłopotliwego drylowania. Ich minusem jest natomiast konsystencja, która sprawia, że nie da się wycisnąć z nich klarownego soku, a jedynie mniej, lub bardziej gęsty mus. Posiadacze wyciskarek poziomych z wkładem pełnym mogą z powodzeniem przyrządzać puree, które idealnie skomponuje się z letnimi deserami. Do soku z tych owoców dodać można także jabłka, czy melony. To połączenie sprawi, że napój będzie bardzo wyrazisty i orzeźwiający.
Z własnego doświadczenia możemy bardzo polecić sok z porzeczki, o charakterystycznym cierpkim i wyrazistym smaku. Sok z nich to bogactwo antyoksydantów, o właściwościach przeciwnowotworowych.
Brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki
Kolejną grupą, z której możemy przyrządzać soki to bogate w minerały brzoskwinie, morele, nektarynki i śliwki. Charakteryzują się one dużą ilością magnezu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, witamin PP i betakarotenu. Wspomagają procesu krwiotwórcze i wzmacniają układ kostny i trawienny. Działają moczopędnie i oczyszczająco.
Bogactwo wartości odżywczych zachęca do podjęcia trudów wyciskania, tych pestkowych owoców. Wszystkie one wymagają drylowania. Sok z nich nie jest specjalnie soczysty. Jedyną szansą na uzyskanie bardziej klarownego soku jest wyciskanie świeżo zerwanych owoców, prosto z drzewa.
BHP wyciskania soku
W kontekście wyciskania warto pamiętać o kilku ważnych zasadach:
– jeśli owoc posiada jadalną skórkę to nie musisz go obierać przed wyciskaniem,
– jeśli posiadają drobne, jadalne pestki to pamiętaj o tym, aby zachować ostrożność w trakcie wyciskania,
– jeśli posiadają niejadalne pestki to usuń je przed wyciskaniem,
– owoce przed wrzuceniem do wyciskarki należy dokładnie umyć,
– owoce przejrzałe, bardzo miękki nigdy nie dadzą klarownego soku; najkorzystniej jest zmielić je przy pomocy wkładu pełnego na owocowy mus lub wyciskać w towarzystwie innych, soczystych owoców.
– wszystkie ogonki, szypułki najlepiej usunąć, gdyż ich nadmiar może zepsuć smak soku.
Jak wyciskać soki z letnich owoców?
Jak wyciskać soki z letnich owoców?
Jak wyciskać soki z letnich owoców?
Sezon letni to okres, w którym możemy wykorzystać możliwości, jakie dają nam sezonowe owoce – porzeczki, maliny, czereśnie, wiśnie czy brzoskwinie. To bogactwo witamin i minerałów, które regularnie dostarczane do organizmu zapewniają mu najwyższy poziom witalności i bardzo pozytywny wpływ na samopoczucie. Pozwalają również osiągnąć wewnętrzną równowagę, bilansując niekorzystny wpływ, jaki wywiera duża ilość pożywienia, którą spożywamy na co dzień. To w większości pokarmy zakwaszające organizm. Regularne spożywanie sezonowych owoców pozwala uzyskać równowagę kwasowo-zasadową.
Dlaczego warto właśnie wyciskać soki?
To bardzo prosta w przygotowaniu formuła, która pozwala dostarczyć pełnię składników odżywczych do organizmu. Wyciskanie soku za pomocą profesjonalnej wyciskarki nie zajmuje wiele czasu. Zazwyczaj to kilka minut i możemy cieszyć się zdrowym napojem. Dużym atutem tego rozwiązania jest również możliwość mieszania smaków ze sobą i tworzenia własnych połączeń. Dzięki temu połączysz maliny z borówkami i wiśnie z czereśniami, tworząc niepowtarzalny smak.
Z których owoców warto wyciskać sok?
Czereśnie i wiśnie
Jednym z najlepszych rozwiązań jest przygotowywanie soku z wiśni i czereśni. Owoce te zawierają bowiem mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak potas, wapń, witamina C, A, K, B6. Pozwalają chronić i wspomagać pracę układu krążenia, hamują procesy starzenia i zabezpieczają przed nowotworami.
Przygotowanie soku z wiśni i czereśni wymaga sporo przygotowań. W pierwszej kolejności bowiem owoce te należy wydrylować, czyli usunąć pestki przed wyciskaniem. Pestki tych owoców zawierają kwas pruski, który jest szkodliwy dla zdrowia. Spożycie jednej pestki zazwyczaj nie wiąże się z problemami zdrowotnymi, jednakże wypicie soku, w którym razem z owocami wyciśniętych zostało 20-30 takich pestek może wiązać się z bardzo poważnymi konsekwencjami. Oprócz aspektów zdrowotnych, pestki mogą uszkadzać części wyciskarki i w efekcie skracać jej żywotność.
Wiśnie i czereśnie mogą być wyciskane razem lub osobno. Można do soku dołożyć także inny owoc np. melon, lub listek mięty, który stworzy z prostego soku niezwykle orzeźwiający napój.
Truskawki, jagody, maliny i porzeczki
Wszystkie te drobne owoce są skarbnicami wielu witamin i minerałów. Charakteryzują się one bardzo dużym potencjałem oksydacyjnym. Są również bardzo dobrym źródłem witaminy C. Chronią organizm przed nowotworami, miażdżycą i opóźniają procesy starzenia.
Dużym atutem tych owoców w procesie wyciskania jest brak niejadalnych pestek. Nie wymagają one zatem kłopotliwego drylowania. Ich minusem jest natomiast konsystencja, która sprawia, że nie da się wycisnąć z nich klarownego soku, a jedynie mniej, lub bardziej gęsty mus. Posiadacze wyciskarek poziomych z wkładem pełnym mogą z powodzeniem przyrządzać puree, które idealnie skomponuje się z letnimi deserami. Do soku z tych owoców dodać można także jabłka, czy melony. To połączenie sprawi, że napój będzie bardzo wyrazisty i orzeźwiający.
Z własnego doświadczenia możemy bardzo polecić sok z porzeczki, o charakterystycznym cierpkim i wyrazistym smaku. Sok z nich to bogactwo antyoksydantów, o właściwościach przeciwnowotworowych.
Brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki
Kolejną grupą, z której możemy przyrządzać soki to bogate w minerały brzoskwinie, morele, nektarynki i śliwki. Charakteryzują się one dużą ilością magnezu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, witamin PP i betakarotenu. Wspomagają procesu krwiotwórcze i wzmacniają układ kostny i trawienny. Działają moczopędnie i oczyszczająco.
Bogactwo wartości odżywczych zachęca do podjęcia trudów wyciskania, tych pestkowych owoców. Wszystkie one wymagają drylowania. Sok z nich nie jest specjalnie soczysty. Jedyną szansą na uzyskanie bardziej klarownego soku jest wyciskanie świeżo zerwanych owoców, prosto z drzewa.
BHP wyciskania soku
W kontekście wyciskania warto pamiętać o kilku ważnych zasadach:
– jeśli owoc posiada jadalną skórkę to nie musisz go obierać przed wyciskaniem,
– jeśli posiadają drobne, jadalne pestki to pamiętaj o tym, aby zachować ostrożność w trakcie wyciskania,
– jeśli posiadają niejadalne pestki to usuń je przed wyciskaniem,
– owoce przed wrzuceniem do wyciskarki należy dokładnie umyć,
– owoce przejrzałe, bardzo miękki nigdy nie dadzą klarownego soku; najkorzystniej jest zmielić je przy pomocy wkładu pełnego na owocowy mus lub wyciskać w towarzystwie innych, soczystych owoców.
– wszystkie ogonki, szypułki najlepiej usunąć, gdyż ich nadmiar może zepsuć smak soku.