Burak znany z niedzielnych obiadów przybrał nową formę…
Moda na zdrowe soki pozwoliła na nowo odkryć niezwykłe właściwości poszczególnych owoców i warzyw i w nowej formie zaadoptować je do codziennego jadłospisu. Nie inaczej jest w przypadku buraka, z którego sok cieszy się bardzo dużą popularnością, ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, witamin i minerałów. Pełnia składników odżywczych rekompensuje charakterystyczny, cierpki smak soku.
Świeży sok z buraków doskonale wpisuje się w kanon zdrowego stylu życia, który dzisiaj jest wszechobecny. Pozwala urozmaicić dietę i stanowi zalążek do dobrego nawyku, jakim bez wątpienia jest regularne spożywanie świeżo wyciskanych soków. Jego właściwości prozdrowotne są najlepszą motywacją do regularnego spożywania.
Skąd ten burak?
Popularność buraka sięga 4000 lat wstecz, kiedy to nazywany był on burakiem dzikim. Lecznicze właściwości warzywa znane były już w starożytnym Babilonie, a później w Grecji i Rzymie. Popularność buraka sprawiła, że pojawiły się próby zwiększania jego rozmiaru, które pozytywny skutek przyniosły dopiero po wielu latach w XVI-wiecznych Włoszech. W efekcie pojawiły się nowe odmiany buraków – ćwikłowe, cukrowe i pastewne. Z czasem zaczęły być one wykorzystywane do nowych celów, między innymi do tworzenia zdrowych soków.
A przed czym chroni, czemu zapobiega i w jaki sposób go przyrządzać – poniżej!
Buraki skrywają w sobie niesamowity potencjał prozdrowotny, który z powodzeniem może zostać zawarty w szklance soku.
Korzyści z regularnego spożywania prezentują się następująco:
Poprawa krążenia krwi – świetnie sprawdzają się w przypadku zaburzeń krążenia. Poprawiają ukrwienie mózgu i tym samym jego funkcjonowanie – pamięć i koncentrację.
Obniżają ciśnienie krwi – duża ilość azotanów zawartych w burakach zmniejsza ciśnienie krwi, przywracając tym samym organizm do równowagi.
Zmniejszenie ilości stanów zapalnych – poprzez dużą ilość przeciwutleniaczy pobudzają odporność i zwalczają stany zapalne.
Duża skuteczność w walce z anemią – ze względu na duży poziom żelaza świetnie sprawdzają się w leczeniu niedokrwistości i anemii.
Poprawiają siłę mięśniową i wytrzymałość – dzięki dużej zawartości tlenku azotu zwiększają wytrzymałość mięśniową i wpływają pozytywnie na regeneracje powysiłkową.
Pozytywny wpływ na skórę – duża ilość kwasu foliowego wpływa skutecznie na zmarszczki i inne problemy skórne.
Działanie antydepresyjne – sok z buraków zawiera tryptofan i betainę, które skutecznie rozluźniają napięcie nerwowe, wspomagając tym samym leczenie depresji.
Poprawiają procesy trawienne – buraki mają korzystny wpływ na cały proces przemiany materii, pozwalają zredukować ilość wzdęć i uciążliwych zaparć.
Oczyszczają wątrobę – obecność betaina wspomaga funkcjonowanie i regenerację wątroby.
Działają przeciwnowotworowo – czerwone pigmenty wpływają pozytywnie na wolne rodniki, które uszkadzają DNA, przyczyniające się do powstawania nowotworów.
Pomagają walczyć z wirusami – wzmacniają odporność i działają wykrztuśnie, w związku z czym są zalecane w przypadku przeziębienia i grypy.
Przywracają równowagę kwasowo-zasadową – właściwości zasadotwórcze pozwalają osiągnąć równowagę po spożyciu produktów kwasotwórczych, takich jak słodycze, mięsa czy nabiał.
Jak widzimy korzyści wynikające z regularnego spożywania soku z buraków są bardzo duże. To świetna forma prewencji przed różnymi chorobami i prosta droga do pozytywnego samopoczucia każdego dnia. Poniżej przedstawiamy tabelę wartości odżywczych buraków surowych i gotowanych.
Wartości odżywcze buraków (w 100 g) surowych/ugotowanych
Wartość energetyczna – 43/44 kcal
Białko ogółem – 1.61/1.68 g
Tłuszcz – 0.17/0.18 g
Węglowodany – 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)
Błonnik – 2.8/2.0 g
Witaminy
Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna – 0.334/0.331 mg
Witamina B6 – 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy – 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K – 0.2/0.2 µg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Które buraki wybrać na sok?
Znając już potencjał odżywczych buraków, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, z którego gatunku sok będzie najzdrowszy i najbogatszy w wartości odżywcze. W tej kategorii prym wiedzie burak ćwikłowy, o cienkiej skórce i przekroju jednolitej barwy, z błyszczącym miąższem, o średniej wielkości. Do polecanych odmian zaliczymy Czerwoną Kulę, Glob F1 i Buraka Opolskiego.
Prosty, a niedoceniany
Bogactwo wartości odżywczych jakimi cechuje się burak pozwala go plasować na topowych pozycjach wśród warzyw o dużym potencjale prozdrowotnym. Przygotowywanie soku z buraka w domowych warunkach to bardzo proste rozwiązanie na zachowanie zdrowia i poprawę samopoczucia, poprzez dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Najprościej zrobimy to wykorzystując wyciskarkę wolnoobrotową. Dzięki niej będziemy mogli cieszyć się soczystym sokiem ze świeżych warzyw.
Moc soku z buraków
Moc soku z buraków
moc soku z buraków
Burak znany z niedzielnych obiadów przybrał nową formę…
Moda na zdrowe soki pozwoliła na nowo odkryć niezwykłe właściwości poszczególnych owoców i warzyw i w nowej formie zaadoptować je do codziennego jadłospisu. Nie inaczej jest w przypadku buraka, z którego sok cieszy się bardzo dużą popularnością, ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, witamin i minerałów. Pełnia składników odżywczych rekompensuje charakterystyczny, cierpki smak soku.
Świeży sok z buraków doskonale wpisuje się w kanon zdrowego stylu życia, który dzisiaj jest wszechobecny. Pozwala urozmaicić dietę i stanowi zalążek do dobrego nawyku, jakim bez wątpienia jest regularne spożywanie świeżo wyciskanych soków. Jego właściwości prozdrowotne są najlepszą motywacją do regularnego spożywania.
Skąd ten burak?
Popularność buraka sięga 4000 lat wstecz, kiedy to nazywany był on burakiem dzikim. Lecznicze właściwości warzywa znane były już w starożytnym Babilonie, a później w Grecji i Rzymie. Popularność buraka sprawiła, że pojawiły się próby zwiększania jego rozmiaru, które pozytywny skutek przyniosły dopiero po wielu latach w XVI-wiecznych Włoszech. W efekcie pojawiły się nowe odmiany buraków – ćwikłowe, cukrowe i pastewne. Z czasem zaczęły być one wykorzystywane do nowych celów, między innymi do tworzenia zdrowych soków.
A przed czym chroni, czemu zapobiega i w jaki sposób go przyrządzać – poniżej!
Buraki skrywają w sobie niesamowity potencjał prozdrowotny, który z powodzeniem może zostać zawarty w szklance soku.
Korzyści z regularnego spożywania prezentują się następująco:
Jak widzimy korzyści wynikające z regularnego spożywania soku z buraków są bardzo duże. To świetna forma prewencji przed różnymi chorobami i prosta droga do pozytywnego samopoczucia każdego dnia. Poniżej przedstawiamy tabelę wartości odżywczych buraków surowych i gotowanych.
Wartości odżywcze buraków (w 100 g) surowych/ugotowanych
Wartość energetyczna – 43/44 kcal
Białko ogółem – 1.61/1.68 g
Tłuszcz – 0.17/0.18 g
Węglowodany – 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)
Błonnik – 2.8/2.0 g
Witaminy
Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna – 0.334/0.331 mg
Witamina B6 – 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy – 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K – 0.2/0.2 µg
Minerały
Wapń – 16/16 mg
Żelazo – 0.80/0.79 mg
Magnez – 23/23 mg
Fosfor – 40/38 mg
Potas – 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk – 0.35/0.35 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Które buraki wybrać na sok?
Znając już potencjał odżywczych buraków, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, z którego gatunku sok będzie najzdrowszy i najbogatszy w wartości odżywcze. W tej kategorii prym wiedzie burak ćwikłowy, o cienkiej skórce i przekroju jednolitej barwy, z błyszczącym miąższem, o średniej wielkości. Do polecanych odmian zaliczymy Czerwoną Kulę, Glob F1 i Buraka Opolskiego.
Prosty, a niedoceniany
Bogactwo wartości odżywczych jakimi cechuje się burak pozwala go plasować na topowych pozycjach wśród warzyw o dużym potencjale prozdrowotnym. Przygotowywanie soku z buraka w domowych warunkach to bardzo proste rozwiązanie na zachowanie zdrowia i poprawę samopoczucia, poprzez dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Najprościej zrobimy to wykorzystując wyciskarkę wolnoobrotową. Dzięki niej będziemy mogli cieszyć się soczystym sokiem ze świeżych warzyw.