Prasy należą do nowoczesnych, bardzo często wykorzystywanych w kuchniach elementów. Pozwalają one produkować olej tłoczony na zimno w warunkach domowych. Powstaje z nich olej otrzymywany z najwyższej jakości extra virgin. Jest to możliwe, dzięki niskiej temperaturze, w jakiej jest on produkowany. Technologia tłoczenia na zimno umożliwia uzyskanie nierafinowego oleju, który pozwala zachować smak i aromat przez długi czas, zachowując przy tym wszystkie najważniejsze substancje – minerały, witaminy, enzymy i kwasy tłuszczowe.
Większość z dostępnych w naszej ofercie urządzeń posiada kilka systemów tłoczenia, które doskonale radzą sobie z orzechami, rzepakiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Poszczególne modele pras różnią się między sobą temperaturą wała zgniatającego i siłą zgniatania, która dostosowana jest do specyfiki danego produktu.
Nasze prasy cechują się niezwykle prostym montażem i demontażem, oraz przejrzystym panelem sterowania i możliwością regulacji procesu twórczego. Ich cechą charakterystyczną jest dużą wydajność i najwyższa jakość otrzymywanego oleju.