Masz Pytanie? Zadzwoń ☎ 570 211 299

Suszenie jest jedną z najstarszych znanych metod utrwalania i przechowywania żywności. Znana jest od wielu lat. Dzisiaj również chętnie stosowana, tyle, że za pomocą technologii, a nie jak w czasach prehistorycznych – wiatru i słońca.
Suszenie warzyw, grzybów i owoców to świetne rozwiązanie, pozwalające cieszyć się skarbami lata i jesieni w trakcie długich, zimowych miesięcy. Głównym celem suszenia jest odwodnienie i w efekcie obniżenie zawartości wody do 15% w poddawanych temu procesowi warzywach, grzybach i owocach. Odseparowanie 70% wody pozwala zachować trwałość przez długi okres czasu. W wyniku parowania wody następuje koncentracja składników znajdujących się w warzywach i owocach, co sprawia, że produkty są słodsze i bardziej aromatyczne od świeżych.
Prawidłowo przeprowadzony proces pozwala zachować wszystkie niezbędne mikroelementy, garbniki, kwasy – oraz błonnik i pektyny. Suszone grzyby idealnie sprawdzą się do aromatycznych sosów i zup – będą stanowić także doskonały dodatek do gulaszu, kapusty i mięs duszonych. Suszone jabłka z koli mogą być dodawane do owsianek, szarlotek czy kompotów. Inne suszone owoce, takie jak mango, figi, ananasy czy winogrona mogą być doskonałym dodatkiem do ciast czy deserów.
Kluczowe aspekt – suszarka do grzybów, warzyw i owoców
Wybór odpowiedniej suszarki może umożliwić nam optymalizację pracy. Najsłabsze z dostępnych na rynku modeli posiadają moc przekraczającą 100 W, a najmocniejsze nawet kilkukrotnie więcej. Najczęściej wybierane są suszarki o mocy 250-400W. Warto jednak uświadomić sobie, że nie sama moc jest ważne. Kluczowy wpływ w jej kontekście mają dwa czynniki – elektryczny napędzający wentylator o mocy 10-15W maksymalnie, a także grzałka. Wybór słabego urządzenia może prowadzić do przesuszenia wierzchniej warstwy tkanek roślin i grzybów i nie pozwalać na odpowiednie wysuszenie wnętrza.
W jaki sposób działa suszarka do grzybów?
W pierwszej kolejności grzałka ogrzewa powietrze, a mały wentylatorek spycha je w dół, skąd jest ono wypychane po zewnętrznym obwodzie tac do góry. Obieg ten wymusza wydajniejsze nagrzewanie przestrzeni wewnątrz suszarki i pozwala na stałą temperaturę w całej objętości.
Temperatura to czynnik, na który warto zwrócić uwagę, ponieważ zbyt wysoka może powodować rozkład wielu ważnych substancji smakowych i odżywczych. Pozwala także zamknąć zewnętrzne pory i zabezpieczyć prze wysuszanie owoców wewnątrz.
Decydując się na wybór suszarki warto zatem zwrócić uwagę na to czy producent podaje temperatury, jakie osiąga się przy danej mocy wewnątrz suszarki. Im jest ona wyższa, tym wyższy są straty substancji odżywczych. Niższa temperatura pozwoli z kolei wysuszyć nawet większe fragmenty warzyw czy owoców, ale proces ten będzie wymagał znacznie więcej czasu.
Zatem jednym z najważniejszych aspektów wyboru suszarki jest możliwość regulacji mocy. Użytkownik może samodzielnie zdecydować jakiej mocy potrzebuje do wysuszenia owoców, warzyw i grzybów. Warto przed zakupem zwrócić uwagę również na czas suszenia – grzałka suszarki może być okresowo wyłączana, co prowadzić będzie do zmniejszonego poboru mocy.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Updating
  • Brak produktów w koszyku.